Vad innebär ett äktenskapsförord?

Som jag tidigare skrev så gäller giftorättsregeln när ni har gift er, vilket betyder att ni delar på den egendom som inte är enskild.

Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni avtala bort giftorätten och ni har en del alternativ på hur ni kan utforma detta:

  • Ni kan avtala om att den egendom ni ägde innan ni gifte er skall vara enskild egendom, dvs skiljer ni er så delar ni enbart på det ni har skaffat inom äktenskapet.
  • Ni kan avtala om att all egendom är vardera makens egendom, med andra ord "mitt är mitt och ditt är ditt". I praktiken innebär detta också att ni har delad ekonomi under äktenskapet och att ni måste göra upp en förteckning på vem som köper vad och spara kvitton osv, för att kunna styrka detta vid en bodelning.
  • Ni kan avtala om att det ni erhåller genom arv eller gåva skall vara vars och ens enskilda egendom. Detta alternativ kan vara bra om ni vill behålla något "inom släkten", exempelvis en sommarstuga eller dylikt.
  • Ni kan i ert äktenskapsförord specificera den egendom som inte skall bodelas. Detta kan vara sådant ni ärvt eller sådant ni vill att eventuella barn (ex särkullbarn) skall ärva.
  • Ni kan avtala om att endast den ena makens egendom skall vara enskild egendom. Detta alternativ används ofta om den ena maken går in i äktenskapet med betydligt mer tillgångar än den andre, men kan också användas om en av er skall starta eget och ni inte vill riskera viss egendom om det går dåligt ekonomiskt. Kom ihåg att skriva ert äktenskapsförord INNAN ni startar eget isåfall, annars gäller det inte gentemot de ni ev kan bli skydliga pengar.
 Här kan ni beställa ett äktenskapsförord: Thorlund Juristbyrå eller på JuridiskaDokument.nu.


.

    9 kommentarer:

    Anonym sa...

    Tack för hjälpen! Efter att ha läst din blogg har vi kommit fram till skillnaden mellan testamente och äktenskapsförord.

    Unknown sa...

    Hej!
    Jag undrar hur äktenskapsförord fungerar om makarna inte har avtalat om något men fortfarande är gifta. Som jag förstår så äger man hälften var, men vad skulle tex. om en av dem står i skuld till tex. kronofogden som kräver pengar. Har de rätt att gå in och ta tillgångar från den andra?
    Eller gäller ägande av hälften av tillgångar endast vid bodelning (skilsmässa, dödsbo)?

    Väldigt tacksam över ett svar!

    Internetjuridik sa...

    Hej Lina!

    Om det blir frågan om utmätning så kan kronofogden mäta ut den lösa egendomen som makarna har tillsammans om inte den ena kan bevisa att det är hans/hennes enskilda egendom.

    Du skriver "hur äktenskapsförord fungerar om makarna inte har avtalat om något men fortfarande är gifta." Men ett äktenskapsförord fungerar inte alls om man inte har något sådant.

    Anonym sa...

    Hej!

    Jag känner att ett äktenskapsförord är bra och skall väl skriva ett inom en kort framtid. Förstår dock inte hur det bör formuleras. Min blivande man äger mer pengar 'än jag , men jag får snart in den del från ett arv. Med tiden ärver jag även en större summa. Hur formuleras detta? Vi vill ju delvis ha gemensam ekonomi med det vi tjänar nu, men vi kan ju heller inte riktigt specificera summan av tillgångar, eftersom den lär variera. Kan man beskriva ett visst konto som gemensamt och resten som enskilt? Kan man skriva olika avtal beroende på orsaken till "bodelning". Jag tänker ju på ett sätt när det gäller skilsmässa och ett annat när det gäller dödsfall. Eller - skall man dessutom skriva ett testamente?
    Tacksam för råd!!!
    /Gunilla

    Internetjuridik sa...

    Hej Gunilla!

    Du bör ha både ett testamente och ett äktenskapsförord, ja. Ett äktenskapsförord kan inte reglera hur kvarlåtenskapen skall fördelas. Läs gärna mer här: http://www.thorlund.com/aktenskapsforord/ samt här: http://www.thorlund.com/testamente/inbordes-testamente-mellan-makar.html

    Då du beställer ett äktenskapsförord informerar du om hur du vill ha det och så utfärdas det enligt de önskningarna, förutsatt att det är juridiskt hållbart förstås.

    Anonym sa...

    Hej.

    Vi vill gifta oss men:

    1. Vi bor i samma stad men vill inte ha gemensamt boende.

    2. Vi vill inte blanda ekonomin. Dvs helt separat ekonomi, "mitt är mitt, ditt är ditt".

    3. Vi har båda bostadsbidrag. Kommer det att påverkas?

    Fungerar det?

    Internetjuridik sa...

    Hej Anonym från 15 juni 2010!

    1. Ni behöver inte bo ihop om ni inte vill, ni kan vara gifta ändå.

    2. Det är precis därför man skriver ett äktenskapsförord! :D

    3. Nejdå. Inte av äktenskapsförordet. Jag kan dock inte säga hur Försäkringskassan tänker vad gäller bostadsbidraget om ni är gifta men inte bor tillsammans. Kontrollera gärna detta med dem.

    Du/ni kan läsa mer om äktenskapsförord här:

    http://www.thorlund.com/aktenskapsforord/


    .

    Anonym sa...

    Hej.
    Kan man göra all egendom som finns eller tillkommer i ett äktenskap till bara den ena partens enskilda egendom? Hur formulerar man det i så fall?
    /Jonas

    Internetjuridik sa...

    Hej Jonas!

    I den sista punkten nämner jag att "Ni kan avtala om att endast den ena makens egendom skall vara enskild egendom. Detta alternativ används ofta om den ena maken går in i äktenskapet med betydligt mer tillgångar än den andre, men kan också användas om en av er skall starta eget och ni inte vill riskera viss egendom om det går dåligt ekonomiskt. Osv."

    Observera att ni inte kan ta sådan egendom som står i den enas ägo och förvandla det till den andre makens egendom genom endast ett äktenskapsförord. Äganderätten måste först övergå till den andre genom ett gåvobrev eller genom en bodelning.

    Hur man formulerar sig bäst så att det inte blir några missförstånd i slutändan beror på så många saker att det är bäst att vända sig till en jurist för att få korrekt svar!

    http://www.thorlund.com/

    Läs gärna mer om makars egendom här: http://makar.se/makar-egendom.html

    Och läs om äktenskapsförord och olika möjligheter här: http://www.thorlund.com/aktenskapsforord/