Äktenskapsförord med utländsk medborgare

"Vad händer om enda parten i ett framtida äktenskap inte är svensk medborgare? Jag vill gifta mig med min utländska särbo, hon är spansk och jag är svensk. Vi ska gifta oss i sverige. Hur utformar vi ett äktenskapsförord då? Hon har inget svenskt personbevis eller svenskt personnummer.

Tack för en utmärkt service."

Hej sonic och tack för berömmet!

Ni bör i ert äktenskapsförord avtala om vilket lands regler som skall gälla för era förmögenhetsförhållanden, annars gäller de regler som finns i landet som ni bosätter er i efter giftermålet.

Om den ena parten inte har ett svenskt personnummer eller svenskt personbevis så använder man sig av födelsedatumet och den identitetshandling personen har från hemlandet alternativt personens pass.

Hoppas du fortsätter att följa bloggen och glöm inte att beställa ett äktenskapsförord när den dagen kommer! :D

.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Bra information om äktenskapsförord! Tack!

Skåning sa...

Ni bör tala om vilket lands regler som gäller...men är det inte just poängen att när 2 personer med olika nationalitet ingår äktenskap det ska vara möjligt att skriva sina "egna" regler?Kan inte vi 2 komma överens och skriva i förordet hur vi vill ha det utan att hänvisa till våra 2 länders lagar?Anta att vi ska bo i Sverige och vi säger att svenska lagar gäller,då kan man väl skriva undantag från dessa i förordet?Annars är det väl ingen vits med ett förord?Vänligen red ut begreppen för mig,tack!

Internetjuridik sa...

Hej "Skåning"! Precis som du säger: Ni bestämmer vilket lands regler som skall gälla och sedan upprättas ett äktenskapsförord utifrån detta. Skall den svenska äktenskapsbalken gälla så avtalar ni alltså om vad som skall vara giftorättsgods och vad som skall vara enskild egendom vid en bodelning er emellan i framtiden. Vad man kan avtala om gällande det andra landets lagar gällande äktenskap och makars egendom vid en bodelning är omöjligt att säga.

Anonym sa...

Hej, alttså jag har jag har en vän som behöver hjälp. Saken är den att min vän är utlänsk, och gifte med svensk medmorgare. Nu vill mannen skilja sig och säger att frun äger ingenting. Att hon får inte ens gardiner osv. Han tänker behålla allt själv. Han även säger att de har skrivit äktenskapsförord, men hon i början kunde inte alls språket och vet inte om hon har underskrivit någonting eller inte, fast han säger ju att hon har gjort det. Så hur ska man göra i sådana fall ?? Hon vet inte ens var hon kan få hjälp.

Internetjuridik sa...

Hej anonym! Om din vän har skrivit på ett äktenskapsförord så har detta registrerats hos tingsrätten. Be henne ta kontakt med dem och kontrollera om det är sant som han säger genom att be att få ut handlingarna. Finns det inget sådant så har hon rätt till hälften av giftorättsgodset vid en bodelning. Vill hon ha hjälp med en sådan så bör hon ansöka hos tingsrätten om att de skall utse en bodelingsförrättare. Det skall hon absolut göra! Be henne kontrollera sin hemförsäkring om hon har rättsskydd däri och ta sedan kontakt med försäkringsbolaget för att fråga vilken jurist de rekommenderar. Hon får då en timmes gratis juridisk rådgivning. Hon skall inte gå med på något utan att ha frågat en jurist om råd om hur hon skall gå tillväga.

Anonym sa...

Hej jag undrar om det ska stå även på originalet om vidimering? Dvs den texten som du angav eller enbart på de två kopiorna?

Internetjuridik sa...

Hej Anonym!

Det är endast kopiorna som skall vidimeras, dvs kopians äkthet skall intygas. Originalet skall inte vidimeras.