Registrera äktenskapsförord

Från och med 111001 skall äktenskapsförord registreras hos Skatteverket. LÄs mer här: Registreing av äktenskapsförord from 111001.

När ni har skrivit under ert äktenskapsförord så skall det registreras.

Ni skickar då in ert äktenskapsförord (original + två bestyrkta kopior. Originalet skickas tillbaka till er efter att tingsrätten registrerat ert äktenskapsförord.) och personbevis för er båda till tingsrätten. Personbevis beställer ni hos Skatteverket och det får inte vara äldre än tre månader. Se också till att namnen på äktenskapsförordet och personbeviset stämmer överrens! Gäller främst efternamn när det gäller äktenskapsförord.

Sist men inte minst så skall ansökningsavgiften till tingsrätten betalas in. Idag är den summa 275,- och det viktigaste att ange vid inbetalningen är att det gäller äktenskapsförord samt att uppge personnummer på den inbetalande.


.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra blogg! Gratis juridisk information är man inte bortskämd med. :-)

Leo Sundberg sa...

Är det Skatteverket som vidimerar kopiorna? Vem gör det annars?

Internetjuridik sa...

Anonym: Tack!

Leo: Egentligen kan vem som helst som är myndig och som inte berörs av det aktuella dokumentet vidimera en kopia. Det man gör är att man intygar att kopian överensstämmer med originalet.

Mattias sa...

Hej.
Planerar att gifta mig i slutet av Juli.
Jag är svensk medborgare, men folkbokford i Singapore. Hon är Indonesisk medborgare och folkbokford där. Dessa forhallanden kommer ej att ändras efter giftemalet. Iallafall ej till en borjan.
Vad skall vi tanka pa?
Jag undrar ocksa hur länge äktenskapforordet galler, ifran vi fatt det godkannt av Tingratten tills vi gifter oss?
Jag menar att om jag bestaller dokumenten snart, och sedan far allt godkannt om ett par veckor, galler detta fortfarande nar vi gifter oss i slutet av Juli?

Mvh Mattias

Internetjuridik sa...

Hej Mattias!

Läs gärna mitt inlägg om "Äktenskapsförord med utländsk medborgare" - http://www.aktenskapsforord.blogspot.se/2010/01/aktenskapsforord-med-utlandsk.html

Ni ska tänka på vilket lands regler som skall gälla och se till så att ni får ert äktenskapsförord översatt av en tolk med behörighet så att din blivande hustru vet vad hon skriver under bland annat.

Ett äktenskapsförord registreras hos skatteverket och man kan göra det en månad innan äktenskapets ingående, sedan gäller det tills ni skriver ett nytt eller tills ni återkallar det alternativt tills den dagen en bodelning görs.

Så ni kan inte registrera det nu utan ni måste vänta tills slutet av juni. Och, som sagt, registrera det hos Skatteverket, inte tingsrätten.