Äktenskapsförord - Testamente

Ett äktenskapsförord mellan makargör giftorättsgods till enskild egendom och vice versa, och är av betydelse om ni skiljer er. Ett inbördes testamente mellan makar däremot, träder i kraft då någon av er avlider.

Har ni i ert äktenskapsförord avtalat om att all egendom är vardera makens enskilda egendom så kommer ni inte att göra någon bodelning alls utan var och en tar sitt vid en skilsmässa. Har ni avtalat om att viss specifik egendom skall vara enskild egendom så delar ni på all övrig egendom utöver denna i samband med äktenskapsskillnaden.

Ett testamente däremot, blir aktuellt då någon av er avlider. Har ni ett äktenskapsförord så ärver den efterlevande maken även den enskilda egendomen med fri förfoganderätt om ni inte skrivit in något annat i testamentet.
Exempel: Tore och Rut har vars ett särkullbarn och är gifta. De har skrivit ett äktenskapsförord där de avtalat att allt de ägde innan äktenskapet skall vara vardera makens enskilda egendom och även skrivit ett inbördes testamente där de önskar att deras särkullbarn skall vänta med att ta ut sin laglott tills de båda har avlidit. Rut ärver då Tores kvarlåtenskap, dvs även den enskilda egendomen, med fri förfoganderätt.

I samband med Tores bortgång görs en bouppteckning som registreras hos Skatteverket och som sedan tas fram igen då Rut avlider. Den egendom som enligt äktenskapsförordet är Tores enskilda egendom tillfaller då hans särkullbarn och det som är Ruts enskilda egendom tillfaller hennes särkullbarn. All egendom därutöver delas lika mellan de två barnen i lika delar.

Det finns givetvis alternativa händelser till detta exempel: särkullbarnen kanske inte respekterar sina föräldrars sista önskan i sitt testamente om att vänta med att ta ut sin laglott vid förälderns bortgång är en. En annan är att Rut har, på grund av olika omständigheter (sjukdom, ålderdom etc), kanske varit tvungen att sälja både egendom som hon har ärvt av Tore såväl som sin egen egendom så att det inte finns något kvar, med mera.

Kontentan av det hela är dock att ni skall tänka så som jag skrev i inledningen av inlägget:

Äktenskapsförord - Skyddar egendom vid en skilsmässa
Inbördes testamente - Skyddar er vid dödsfall

.

Inga kommentarer: